RYBY
Charakteristika ryb. Sladkovodní a mořské aneb svět pod vodou 2
- vodní obratlovci
- pohyb umožňují ploutve a svaly
- dýchájí žábrami
- plynový měchýř - nadnáší tělo a ryba se tak může pohybovat nahoru a dolů
- zvláštní smyslový orgán - postranní čára - umožňuje vnímat tlak a pohyb vody
Sladkovodní ryby
- kapr obecný
- karas obecný
- štika obecná - má špičaté zuby
- sumec velký - dlouhý až 3 m, kolem úst má vousy
- úhoř říční - hadovité tělo, slizká kůže
- pstruh obecný










Rozmnožování a chov ryb
- pohlaví oddělená
- samice - jikernačky - vytvářejí vajíčka - jikry
- samci - mlíčáci - vypouštějí do vody mlíčí (obsahuje pohlavní buňky samce - spermie)
- oplození vnější - probíhá mimo tělo ryby - nazývá se tření
- z oplozených vajíček se vylíhnou malé rybky - plůdky
VIDEO RYBY: https://decko.ceskatelevize.cz/video/e416234100061032



Významné mořské ryby
mořské ryby jsou hlavním zdrojem výživy obyvatelstva mořského pobřeží
- Sleď obecný
- Treska obecná
- Tuňák obecný
- Makrela obecná
- Sardinka obecná
- Losos obecný
Proč jsou pro nás ryby významné?
- Rybí tuk obsahuje velké množství vitaminu D, který je důležitý pro správný růst kostí a zubů
- Obsahují také omega 3 mastné kyseliny a jód
- Ryby bychom měli určitě zařazovat do jídelníčku