3 min read

RYBY

Charakteristika ryb. Sladkovodní a mořské aneb svět pod vodou 2
RYBY
Photo by David Clode / Unsplash
  • vodní obratlovci
  • pohyb umožňují ploutve a svaly
  • dýchájí žábrami
  • plynový měchýř - nadnáší tělo a ryba se tak může pohybovat nahoru a dolů
  • zvláštní smyslový orgán - postranní čára - umožňuje vnímat tlak a pohyb vody

Sladkovodní ryby

  • kapr obecný
  • karas obecný
  • štika obecná - má špičaté zuby
  • sumec velký - dlouhý až 3 m, kolem úst má vousy
  • úhoř říční - hadovité tělo, slizká kůže
  • pstruh obecný
Kapr obecný
Kapr obecný
Štika obecná
Štika obecná
Sumec obecný
Sumec obecný
Úhoř říční 
Úhoř říční 
Pstruh obecný
Pstruh obecný

Rozmnožování a chov ryb

  • pohlaví oddělená
  • samice - jikernačky - vytvářejí vajíčka - jikry
  • samci - mlíčáci - vypouštějí do vody mlíčí (obsahuje pohlavní buňky samce - spermie)
  • oplození vnější - probíhá mimo tělo ryby - nazývá se tření
  • z oplozených vajíček se vylíhnou malé rybky - plůdky

VIDEO RYBY: https://decko.ceskatelevize.cz/video/e416234100061032

Vývin ryby
Jikry
Výtěr ryby - mlíčí 

Významné mořské ryby

mořské ryby jsou hlavním zdrojem výživy obyvatelstva mořského pobřeží

  • Sleď obecný
  • Treska obecná
  • Tuňák obecný
  • Makrela obecná
  • Sardinka obecná
  • Losos obecný
Mackerel freshly caught. 
Steel coloured fish in a stainless steel sink.
Sleď obecný
SAUTEED COD WITH CAPERS AND TOMATO
Treska
Tuňák obecný 
Perfect tuna steak
Tuńák
Makrela obecná
Sardinka obecná
This is the third in the series.
Sardinky v konzervě
A very large salmon caught during a research cruise
Losos obecný
Losos obecný
Losos
Salmon fillets
Losos

Proč jsou pro nás ryby významné?

  • Rybí tuk obsahuje velké množství vitaminu D, který je důležitý pro správný růst kostí a zubů
  • Obsahují také omega 3 mastné kyseliny a jód
  • Ryby bychom měli určitě zařazovat do jídelníčku