3 min read

MasterChef na ZŠ Jarní

MasterChef na ZŠ Jarní

Díky nadačního příspěvku OKD a základní školy právě probíhá projekt „Prací k lepší budoucnosti“. Tento projekt se skládá z několika částí a jednou z nich je i MasterChef, ve kterém každá třída soutěží v přípravě pokrmů. Tématem aktuálního kola jsou těstoviny. Z iniciativy naší paní asistentky jsme měli možnost připravit domácí těstoviny.

Paní asistentka přinesla strojek na těstoviny a naučila žáky, jak připravit vlastní ravioli z mouky a domácích vajec. Tento proces vyžadoval nejen šikovnost ale i trpělivost. Žáci se opravdu snažili – s plným nasazením hnětli těsto na ravioli, které poté plnili lučinou. K domácím těstovinám jsme se rozhodli připravit krůtí saltimboccu. Tento tradiční italský pokrm pochází z oblasti Říma, kde se obvykle používá telecí maso, prosciutto a šalvěj. My jsme však telecí maso zaměnili za krůtí, které žáci natloukli na tenké plátky, pokryli šalvějí, sedláckou šunkou a srolovali do ruliček. Příprava tohoto pokrmu nám zabrala spoustu času, ale žáci vše zvládli vlastními silami – od hnětení těsta, výroby těstovin, přípravy a rolování masa až po jeho opečení na pánvi a dokončení v troubě. Odvedli velký kus práce a zaslouží si obrovskou pochvalu za své úsilí, trpělivost a vzájemnou pomoc.

Na závěr nezbylo nic jiného než pozvat porotu a výsledné jídlo – krůtí saltimboccu a domácí ravioli – náležitě vychutnat. Celá kuchyně voněla a talíře zůstaly prázdné, protože jídlo bylo vynikající. Děkujeme za tuto skvělou příležitost a možná si saltimboccu a těstoviny připravíte doma i vy.