Klíčíme fazole Mungo
Fazole Mungo jsou původem z Indie, mají zelenou barvu a využívají se pro výbornou nutriční hodnotu. Jsou bohaté zejména na bílkoviny, vlákninu a vitamíny A, C, B. Nechybí jim ani hořčík, vápník, železo a sodík.
Klíčení se provádí ve speciálních klíčících miskách nebo sklenicích. Jelikož jsme nic takového neměli, poradili jsme si „domácí výrobou“. Ke klíčení jsme použili zavařeninovou sklenici a jako sítko nám posloužila záclona. Nejprve jsme mungo klíčky přebrali. Poté je umístili do sklenice, do které jsme napustili vodu a klíčky 3x propláchli. Nechali je přes noc stát ve vodě a odpočívat. Následující den ráno jsme viděli, jak klíčky zvětšily svůj objem. Poté jsme vodu vypustili a sklenice otočili dnem vzhůru. Izolepou jsme je připevnili k nádobě, aby mohla zbytková voda ještě vytéct ven. Pak už stačilo každý den klíčky 1-2x propláchnout a čekat, dokud nepustí kořínky. Trvalo to cca 3 dny. Přes víkend jsme Mungo nechali ještě klíčit, ale uchovali jsme je v lednici, abychom chladem zpomalili proces klíčení. Po víkendu jsem žákům donesla čerstvý chléb, který jsme si natřeli sýrem a posypali vyklíčenými Mungo fazolkami. Doba klíčení byla cca 6 dnů. Chutnaly sladce, jako zelený hrášek.