Klíčíme fazole Mungo
Fazole Mungo jsou původem z Indie, mají zelenou barvu a využívají se pro výbornou nutriční hodnotu. Jsou bohaté zejména na bílkoviny, vlákninu a vitamíny A, C, B. Nechybí jim ani hořčík, vápník, železo a sodík.
Klíčení se provádí ve speciálních klíčících miskách nebo sklenicích. Jelikož jsme nic takového neměli, poradili jsme si „domácí výrobou“. Ke klíčení jsme použili zavařeninovou sklenici a jako sítko nám posloužila záclona. Nejprve jsme mungo klíčky přebrali. Poté je umístili do sklenice, do které jsme napustili vodu a klíčky 3x propláchli. Nechali je přes noc stát ve vodě a odpočívat. Následující den ráno jsme viděli, jak klíčky zvětšily svůj objem. Poté jsme vodu vypustili a sklenice otočili dnem vzhůru. Izolepou jsme je připevnili k nádobě, aby mohla zbytková voda ještě vytéct ven. Pak už stačilo každý den klíčky 1-2x propláchnout a čekat, dokud nepustí kořínky. Trvalo to cca 3 dny. Přes víkend jsme Mungo nechali ještě klíčit, ale uchovali jsme je v lednici, abychom chladem zpomalili proces klíčení. Po víkendu jsem žákům donesla čerstvý chléb, který jsme si natřeli sýrem a posypali vyklíčenými Mungo fazolkami. Doba klíčení byla cca 6 dnů. Chutnaly sladce, jako zelený hrášek.
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/5B6A1B13-AD65-4DDF-B7F3-B5C037081C42.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/5D01B113-57A7-4226-80D9-040C52AE988B.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/6F8B7BEF-C42A-49D5-A626-C4E804A5A2AD.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/97C8942C-ED09-4D53-8DB7-06EF0E9BF3DE.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/335696ED-E678-4916-9B65-F8B50785542D.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/D396355F-ABB3-431A-9B26-22208A144161.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/E1104EDD-8028-43F8-9340-A4619AD3CE7A.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/E4232B6B-3377-4B95-8CA1-999548EF7374.jpeg)
![](https://maruskauci.cz/content/images/2023/05/EBF1E6FA-1C9B-4DE0-9F0A-099B1EFCA447.jpeg)