3 min read

Banánové lívanečky

Pojďte si s námi připravit zdravé banánové lívanečky.
Banánové lívanečky
Photo by Eiliv Aceron / Unsplash

Žáci ze 6.A se v přírodopise učili o cizokrajných rostlinách. Nechyběla řeč ani o banánovníku. Banánovník nám připomíná strom, ale jedná se o největší bylinu, na které rostou banány v trsech. Plod banánu je bohatý na minerální látky, převážně draslík a hořčík. Mimochodem věděli jste, že draslík a hořčík jsou klíčové minerály pro regulaci vysokého krevního tlaku? Banány jsou také rychlým zdrojem energie, proto jsou velmi vhodné pro sportovce. V Africe dostávají děti banány např. i na školní oběd, jedná se však o speciální druh banánu – v Ugandě se jim říká „Matoke“ a připravují se na páře.

My jsme se sice nepustili do přípravy banánů na páře, ale připravili jsme si banánové lívanečky. Nejprve jsme banány pomačkali, dále přidali ovesné vločky, vejce, mléko a lžičku kypřícího prášku. Vše jsme spolu rozmixovali, pánev vymazali a poté si každý zkusil lívanečky připravit. Manipulace s obracečkou nebyla jednoduchá, ale všichni to zvládli. Na závěr si každý lívanečky naaranžoval dle svého gusta. Jelikož jsme použili dost zralé banány, které jsou sladké, nepotřebovali jsme žádný cukr navíc. Hotové lívanečky jsme si dle libosti dozdobili skořicí a čekankovým sirupem.